I mörka vatten, del 1

I mörka vatten, del 1

Fördes svenska folket bakom ljuset i ubåtsfrågan? Ambassadör Mathias Mossberg och amiral Jacob Börresen samtalar om ubåtar och säkerhetspolitik. Samtalsledare: Anders Björnsson.

Främmande ubåtar i svenska vatten var den dominerande säkerhetsfrågan för Sverige under det kalla kriget. Nu jagas åter okända ubåtar i Stockholms skärgård. Att en sovjetisk ubåt strandade i Gåsefjärden kunde alla se, men vad var det mera som utspelade sig längs de svenska kusterna? I Hårsfjärden 1982, Sundsvall 1983, Karlskrona 1984, Klintehamn 1986 och Töre 1987?

I boken I mörka vatten ifrågasätter Mathias Mossberg den officiella versionen om att det enbart var sovjetiska ubåtar på svenska vatten. Allt mer pekar istället på att det var från väst, vilket också offentligt har medgivits av högt uppsatta företrädare från USA och Storbritannien.

Fördes vi alla bakom ljuset? Var det ett sätt att testa det svenska försvaret i hemligt samförstånd med ansvariga inom den svenska marinen? Hur länge ska vi i Sverige tvingas leva med en situation där vi låter oss vilseledas i utformningen av vår utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik? Kan vi acceptera att ubåtsfrågan på falska grunder används som hävstång för en svensk Natoanslutning?

I en uppdaterad upplaga av I mörka vatten behandlar Mathias Mossberg den nya information som tillkommit sedan boken först kom ut 2009. Tillsammans med den norske amiralen Jacob Börresen presenterar och kommenterar han boken och alla de nya uppgifter som kommit fram.

6 Comments

 1. C&B Gunworks on November 15, 2021 at 6:22 pm

  Vilket sömnmedelspladder…
  Finns mängder med ytterst säkra observationer av rysk krigsmakt i svenska vatten. 2. mr poly on November 15, 2021 at 6:26 pm

  Det är väl inte bara där folket har förds bakom ljuset . 3. Anders Schoen on November 15, 2021 at 7:08 pm

  Svenska folket har alltid blivit förda bakom ljuset i alla viktiga händelser och frågor. Inte minst idag. 4. Jimmy Larsson on November 15, 2021 at 7:08 pm

  Visst, NATO-ubåtar. Sure. Men glöm inte att den enda ubåt som faktiskt bevisligen kunnat nationsbestämmas, den var sovjetisk. Mitt inne i Karlskrona skärgård. 5. Henrik Larsson on November 15, 2021 at 7:16 pm

  Trött moderator? 6. Lancelot Hedman on November 15, 2021 at 7:17 pm

  Sverige "gick med" i NATO 1954…